Friday, 25 July 2014

BISKUT KACANG YANG RANGGUP DAN LAZAT



Alhamdulillah.

 Hari ni saya dapat update blog saya yang sudah lama gersang dengan kata-kata dari saya.  Walaupun hari ini merupakan hari ke-3 terakhir dalam bulan ramadhan, saya tetap nak ucapkan “SELAMAT BERPUASA” pada rakan-rakan blogger yang beragama islam. Maaf ye kerana terlewat mengucapkan selamat berpuasa kerana saya jarang2 dapat online di rumah. Macam mana persiapan raya kalian semua? Saya sekarang ni tengah sibuk menyiapkan biskut raya. Banyak juga la yang saya buat untuk tahun ni sebab saya tak pasti saya akan buat tahun depan lagi atau tidak. Insyaallah awal tahun hadapan saya telah menamatkan pelajaran saya di sebuah institusi di sini. Mungkin saya akan bergelar “Employee” tahun hadapan, insyaallah. Kalian semua doakan saya supaya dapat tempat praktikal yang ok dan boleh terus berkerja ye. Ehhhhhhh, apa saya melalut ni..hehehehehe
Ok. Straight to the point, sebenarnya saya nak share resepi tentang biskut yang saya buat hari ini. Hehehehe. korang pernah dengar tak “Biskut kacang tanah”? ni biskut favorite mak saya tau.. setiap tahun mesti dia request nak makan biskut ni.
Bahan-bahan yang di perlukan:

  •      1 kg Tepung gandum 
  •       1 packet Gula aising
  •       1 botol kecil Minyak Mazola
  •    ½  kilo kacang tanah (yang ni korang kena sanggan dan buang kulitnya tau)


*sangan tu maksudnya korang kena kena goring kacang tanah tu tanpa minyak tau sampai garing tapi jangan sampai hangus lak.hehehehe.. kang tak pasal2 biskut korang rasa pahit.. ingat tu!!!!!
Cara-cara nak buat:
1.      Blender kacang tanah yang sudah di sanggan sehingga halus tau (yang ni kena halus sebab nanti susah untuk korang terap biskut raya tu)
2.      Satukan kacang tanah dan tepung gandum tadi. Gaulkan sehingga sebati
3.      Masukkan minyak Mazola tadi sedikit demi sedikit tau. Jangan korang duk tuang sebotol lak. Takut nanti cair lak dan tak jadi doh.. huhuhuhu… sambil2 korang masukkan minyak tu, apa lagi uli la.. takkan beranggan lak.. hehehehe :P
4.      Bila korang rasa doh tu sudah boleh dibuat bentuk, janganlah masukkan lagi minyak ok??...
5.      Korang ambil sikit doh tadi, leperkan dan teraplah dengan bentuk yang korang suka.. mcm saya, saya guna penerap bentuk bunga. Ni pun atas permintaan my little brother yang duk kacau je.
6.      Bila sudah siap, bakar biskut tadi dengan dengan api 170c dalam 10 minit. * bab bakar ni depend pada korang punnya oven. Tapi biasanya saya akan lihat bawah biskut tu, jika bawahnya sudah berwarna keperangan maksudnya biskut tu da masak.  
SELAMAT MENCUBA…

picture dekat bawah ni pula biskut yang saya buat..



No comments:

Post a Comment