Saturday, 26 July 2014

TART NENAS GULUNG



Hai kawan-kawan…

Malam ni saya nak share resepi tart gulung inti nenas. Siapa tahu biskut ni.. angkat tangan…hehehehehe..  pada yang tak pernah tahu or pernah tahu dan pernah makan tapi tak tahu resepinya, meh  saya kasi tahu. Senang je. Pejam mata pun boleh siap.. hahahaha.. ok2, saya melawak je. Mana boleh pejam mata nanti entah jadi apa pulak korang punnya biskut tart tu nanti.

ni picture biskut tart yang saya buat sendiri:

 

Bahan-bahan yang korang perlukan:


  • 250 g buttercup
  • 1 cawan majerin (saya guna majerin jenama pelangi je sebab murah. huhuhuhu)
  • Tepung jagung (secukupnya. Yang ini bergantung pada doh korang k.)
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum(jangan lebih tau nanti keras macam kayu pulak korang punnya biskut)
  • ½ sudu essen vanilla
  • Pewarna kuning (saya guna yang jenis serbuk je)
  • Jem nenas(yang ni saya beli dekat kedai sebab tahun ni malas nak buat. Kalau korang rajin korang boleh buat sendiri)

Cara nak buat biskut ni:


  1. Putarkan majerin dan buttercup ni sampai separuh kembang
  2. Masukkan telur . sebiji demi sebiji. Pukul sampai sebati
  3. Masukkan essen vanilla (yang ni nak wangikan korang punnya biskut tu)
  4. Masukkan tepung gandum dan ulikan guna tangan. Tak boleh guna mixer tu nanti korang tak tahu doh tu keras or masih lembut lagi.
  5. Masukkan tepung jagung. Yang ini korang kena rasa doh tu. Kalau masih lembik tambah tepung jagung lagi. Jika doh tu dah ok.
  6. Barulah korang boleh terap. Ada orang buat guna cetak kuih semperit. Tapi saya pakai penggeleng yang bergigi sebab cepat.
  7. Lepas dah siap tu, korang boleh la bakar. Api 150c dalam 10 minit. Tapi biasanya saya tak gunna kiraan ni sebab saya lihat bila biskut dah berwarna keperangan atau berubah warna maknanya dah masaklah tu.

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!

No comments:

Post a Comment